Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw beloftevol geneesmiddel tegen de griep ontwikkeld dat op zo’n manier te werk gaat, dat het griepvirus niet resistent kan worden tegen het middel.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) worden jaarlijks naar schatting zo’n 3 tot 5 miljoen mensen getroffen door het griepvirus. Momenteel worden voornamelijk de geneesmiddelen Relenza en Tamiflu gebruikt om het virus te lijf te gaan. In het geval van een wereldwijde griepepidemie zijn ze de enige wapens die we hebben, want een vaccin ontwikkelen neemt al gauw maanden tijd in beslag.

Relenza en Tamiflu worden in sommige landen veel te veel gebruikt en soms zelfs preventief voorgeschreven. De resistentie van het virus tegen de bestaande geneesmiddelen wordt een steeds groter probleem, want hoe meer het virus blootgesteld wordt aan de geneesmiddelen, hoe meer kans het krijgt om het te leren omzeilen.

Amerikaanse wetenschappers zijn er nu dus in geslaagd om een middel te ontwikkelen dat permanent een essentieel onderdeel van het griepvirus blokkeert en zo de verspreiding van het virus naar andere cellen stopt. Het geneesmiddel doet dat op zo’n manier dat het griepvirus niet verder kan evolueren en dus niet resistent wordt tegen het middel. Volgens de vorsers zou het middel binnen de 6 tot 7 jaar op de markt kunnen zijn.

Bron : Belga